Din krisberedskap
Myndigheter och medborgare har ett gemensamt ansvar att hantera katastrofer och andra kriser. Även om Västerbotten har en god övergripande krisberedskap är det omöjligt för samhället att skydda alla från allt.
Det första som du kan göra för att bidra till den gemensamma krisberedskapen är att skaffa en god beredskap hemma. Det gör att ditt hushåll kan vara självförsörjande några dygn medan räddningstjänstens resurser går till att hjälpa mer utsatta grupper i samhället.
Tips för en god beredskap hemma
Under fliken Krislåda kan du läsa mer om hur du bygger upp din beredskap hemma. Där får du tips om vad som kan vara bra att ha i hemmet innan en samhällskris inträffar.
Gå direkt till sidan om krislåda här.
När vattnet förorenas eller försvinner
Ett sätt att förbereda sig på inför en händelse där kvalitet, och tillgång till vatten, påverkas är att förvara en lämplig mängd vatten i bostaden, till exempel i form av fyllda flaskor i en krislåda.
Om en samhällskris inträffar i din kommun och där tillgången till rent vatten minskar kommer du att få mer information om hur du ska agera via din kommun.
Kommunikation
Vid störningar i telefonin kan det bli problem att ringa larmsamtal till 112 eller söka information via telefonen. En batteridriven radio kan vara bra att ha för att kunna få till sig information vid en telestörning eller elavbrott.
Sveriges radio P4 är Sveriges beredskapskanal och informerar om större händelser och störningar.
Är både telefoner och internet utslagna upprättas informationspunkter på bygdegårdar och anslagstavlor i byar. Om behov finns kommer trygghetspunkter att upprättas i Vilhelmina på vårdcentralen/Åsbacka, i Dikanäs på Sagagården samt i Saxnäs på Saxnäsgården.
Om inte elektronisk kommuniktion fungerar så bemannar vi brandstationerna i Vilhelmina, Dikanäs och Saxnäs så att kommunikationen mellan staben och respektive områdekan ske via RAKEL.
Läs mer om telestörningar här.
Om elen försvinner
Utan el slutar vattenförsörjning och avlopp att fungera. Även system för tele- och datakommunikation påverkas. Det kan leda till att det till exempel inte går att ta ut pengar i uttagsautomater eller använda mobiltelefon eller dator. De människor som behöver hjälp till vardags kommer också att få hjälp först vid en kris. Om du är frisk och klarar din vardag själv kan du därför få vänta längre innan du får hjälp.
Detta kan du göra för att förenkla under ett strömavbrott:
- Lyssna på Sveriges Radio P4 lokalkanalen.
- Lyssna på bilradion om du saknar annan radio.
- Avdela ett rum där familjen vistas så bevarar ni värmen längre.
- Om det är vinter och kallt kan du tömma frysen och lägga känsliga matvaror utomhus, exempelvis på uteplatsen eller balkongen.
- Laga mat på campingkök eller grill om inte ugn eller spis fungerar.
- Elda i kakelugn eller kamin om du kan. Öppna fönstren och vädra ibland. Om du eldar går det åt mycket syre.
- Håll kontakt med dina grannar och se till så att de också klarar sig.